Welke maat bokshandschoenen heb ik nodig?

welke maat bokshandschoenen

Eigenlijk is het spreken over maat verkeerd. Bokshandschoenen worden namelijk niet uitgedrukt in maat maar in gewicht. Naarmate het gewicht (uitgedrukt in OZ) toeneemt wordt ook de pasmaat ruimer. Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan het complete artikel zodat jij ook alles weet over bokshandschoen maten en zo de juiste keuze kunt maken.

 

Gewicht uitgedrukt in OZ

Zoals wij hierboven al aangegeven hebben wordt de maat van een bokshandschoen aangeduid in OZ (ounce). Hierbij is 1 OZ gelijk aan 28,35 gram. Des te hoger het aantal OZ des te zwaarder de handschoen. Een bokshandschoen van 10 OZ is dus lichter dan een 16 OZ. Het gewicht loopt in stapjes van 2 OZ op en gaat dus van 4 naar 6 naar 8 OZ, enz.

 

Pasmaat wordt ruimer als het aantal OZ toeneemt

Naarmate een bokshandschoen zwaarder wordt (het aantal ounces neemt dus toe) neemt zowel de binnen- als de buitenmaat toe. De bokshandschoen wordt dus niet alleen groter aan de buitenzijde, ook de ruimte aan de binnenzijde neemt toe. Hierdoor ontstaat er dus meer ruimte voor jouw hand. De pasmaat van een 16 OZ bokshandschoen is dus groter en ruimer dan een 10 OZ.

 

Geen enkele hand is hetzelfde (en merken ook niet)

Laten we voorop stellen dat geen enkele hand hetzelfde is. Wat de een prettig vindt zitten ervaart de ander juist als onprettig. Daarnaast zijn er ook verschillen per merk. Het ene merk valt weer iets ruimer dan het andere merk. Een voorbeeld van een handschoen met een strakke pasmaat is de Twins bokshandschoen. Misschien wel een van de best verkochte merken.

 

Waar moet ik op letten bij het passen

Bokshandschoenen pas en gebruik je altijd in combinatie met bandages (bokszwachtels) of een binnenhandschoen. Pas je ze met blote handen, dan heeft dat dus weinig zin. Een goede handschoen zit lekker strak, maar mag zeker niet knellen of je hand laten verkrampen. Controleer of je voldoende bewegingsruimte hebt bij je vingers en als je een vuist maakt moet je duim in een natuurlijke stand gehouden kunnen worden (anders zou deze blessures op kunnen lopen of zelfs breken).

Bokshandschoenen moet je ook inslaan, het kan soms wel een paar maanden duren voordat ze echt lekker gaan zitten en naar jouw handen gevormd zijn.

 

Hoe bepaal je de juiste maat (gewicht)

Het onderstaande maattabel geeft een algemeen overzicht met de daarbij horende maten. Wil je de exacte adviesmaat weten? Kijk dan op de productpagina bij pasmaat. De maten kunnen per merk afwijken, daarom kun je deze bij ons altijd bij het product terugvinden.

Kinderen tot 14 jaar slaan over het algemeen met 8, 10 en 12 OZ. Vrouwen hebben kleinere handen en kunnen over het algemeen goed overweg met 10 OZ en 12OZ in het geval van grotere handen. Mannen gebruiken over het algemeen 16 OZ en 14 OZ als ze iets lichter en kleiner zijn dan 80 kg.

maattabel bokshandschoenen

Bekijk alle bokshandschoenen

 

Lees ook eens deze artikelen

Hoelang gaan bokshandschoenen mee?

Boks- of Kickbokshandschoenen?